Més de 180 persones de comunitats educatives per a celebrar una cultura alimentària sostenible
Sota el títol 'Menja’t l'Horta', una jornada lúdica per a tota l’escola per una alimentació saludable i sostenible, la trobada ha sigut celebrat en el CEIP Vil·la Romana de Catarroja. L'objectiu: compartir i celebrar que cada vegada són més els centres educatius en transició cap a un menjador escolar més saludable i sostenible.
La jornada ha comptat, en la seua part final, amb la presència de Lorena Silvent, alcaldessa de Catarroja, mentre que la inauguració va comptar amb la participació de Marta Galdón, regidora de Medi Ambient de l'ajuntament catarrogí. "L'alimentació saludable és un tema crucial en la societat actual. No és només un pilar fonamental per a la nostra salut individual, sinó que és també essencial en la sostenibilitat del nostre planeta. Hui, més que mai, és vital prendre consciència sobre la importància d'una dieta equilibrada i respectuosa amb el nostre medi ambient. I projectes com com Horta-Cuina i La Sostenibilitat al Plat, mostren el seu compromís amb l'educació i la sensibilització de pràctiques alimentàries més saludables".
Les persones assistents han gaudit d'un complet programa la realització del qual ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Catarroja. Hi ha hagut una mostra de productes agroecològics de l'horta dels productors i productores que estan proveint als menjadors escolars del programa Horta-Cuina; xarrades, l'exposició Quan cuine pense en tu i l'obra de teatre-fòrum 'I si moren els tritons'. Finalment, la trobada ha conclòs amb la degustació d'una paella gratuïta per a totes les persones assistents.
A més, la jornada ha comptat amb diversos moments estel·lars. Un d'ells ha sigut la II Trobada de cuiners i cuineres escolars que treballen per una alimentació saludable i sostenible. Les persones assistents han posat en comú les seues experiències i les principals dificultats que tenen cada dia per a treballar amb productes de temporada i de proximitat. Un altre dels moments més esperats de la jornada ha sigut el lliurament del premi del concurs de còmics de la campanya Menja de temporada, del qual el centre educatiu guanyador ha sigut el CEIP Mediterrani de Meliana.
UNA JORNADA PER A CELEBRAR I REIVINDICAR QUE ALTRES MENJADOS ESCOLARS SÓN POSSIBLES
La trobada ha reunit una representació de tota la comunitat educativa: equips directius, professorat, mares i pares, alumnat, cuiners i cuineres, a més de personal de menjador. I també ha sigut un espai per a la reflexió sobre la situació actual i l'impacte d'iniciatives que treballen per afavorir la transició cap a menjadors saludables i sostenibles a la ciutat de València.
Inmaculada Teruel, cap de cuina del CEIP Vil·la Romana, valora molt positivament aquest tipus d'iniciatives i l'impacte del treball educatiu que han desenvolupat amb xiquets i xiquetes. "Els canvis introduïts en l'alimentació durant aquest curs han influït en la qualitat, en el sabor dels menjars. A vegades, cal explicar-los als xiquets que les verdures o les fruites estan un poc lletges perquè no porten cap producte químic, que és tot natural, i en menjar, assaborir, s'adonen".La cuinera destaca la importància d'acompanyar, explicar i convidar als xiquets i les xiquetes a provar els nous menjars. "A més, fem grups i realitzem excursions per la cuina. Així, ells s'adonen del treball tan elaborat que hi ha darrere, i aprecien més el treball realitzat en la cuina. Fem tallers sobre les taronges, les remolatxes, el bròcoli i funcionen molt bé".
En la mateixa línia, Xavi Fos, cap d'estudis, encarregat del menjador del CEIP Bertomeu Llorens i Royo, de Catarroja, aplaudeix campanyes com Menja de temporada!. "Gràcies a la participació en aquesta campanya, aquest curs hem creat grups de consum amb professorat, i pròximament se sumaran també les famílies. Treballem també amb Horta-Cuina la introducció de productes de temporada, sostenibles i de proximitat, a més d'ecològics, en la mesura que siga possible, per a incorporar-los al menjador progressivament". En aquest centre, en tot just un any, s'han realitzat grans avanços de sensibilització de tota la comunitat educativa. "I encara que són avanços que costa consolidar, els resultats valen la pena. Per exemple, molts alumnes i alumnes han descobert la procedència dels productes que mengen i és una cosa molt positiva".
La campanya Menja de temporada, desenvolupada per CERAI en col·laboració amb el programa Horta-Cuina, té com a objectiu involucrar a les comunitats educatives en la sensibilització i educació sobre el valor del producte de proximitat i de temporada. I aquest curs ha tingut uns resultats destacables. "Han participat un total de 13 centres educatius i més de 2 300 alumnes i alumnes. S'han realitzat degustacions, han plantat horts escolars, han cuinat i realitzat diversos tallers… I, en definitiva, s'ha aconseguit molt més del que en origen ens havíem proposat", destaca Nerea Álvarez, tècnica del projecte La sostenibilitat al plat en el marc del qual s'ha organitzat aquesta campanya.
CERAI i Horta-Cuina ha organitzat aquesta jornada en el marc del projecte La sostenibilitat al plat VII, finançat per Vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana.