I Trobada de cuiners i cuineres Horta-Cuina per uns menjadors sostenibles, saludables i justos

El passat 16 de setembre va tindre lloc la I Trobada de cuiners i cuineres que participen en el programa de i altres projectes com La Sostenibilitat al Plat de CERAI. A l'esdeveniment van assistir 27 participants de diferents centres escolars de València, els menjadors dels quals han iniciat un procés de canvi cap a una alimentació saludable i sostenible, apostant per la incorporació gradual  d’aliments frescos, de temporada i ecològics produïts en l'Horta de València i les comarques veïnes.

En concret, pertanyents a Horta-Cuina vam poder comptar amb personal de cuina del següents centres educatius: C.E.I.P. Bertomeu Llorens (Catarroja), C.E.I.P. Joan XXIII (Catarroja), C.E.I.P. Mediterrani (Meliana), El Drac Coop. (Torrent), La Gavina (Picanya), C.P. Vicente Blasco Ibañez (Aldaia), CEE Rosa Llacer (Castellar Oliveral), EIM SOLC (València), El Grau (València), CEIP Santa Teresa (València) i El Crist (Meliana).

La jornada va començar amb una visita on van conéixer de la mà de Julio Quilis, agricultor del projecte SaiFresc, una de les hortes que proveeix de fruites i hortalisses a les seues cuines i que pertany a la recent de creada SAT de productors Horta-Cuina. A més, van descobrir com el consum de productes de temporada i proximitat no sols beneficia a la salut dels xiquets i xiquetes que alimenten, també van comprovar els avantatges que té per a la conservació del territori i l'economia local.

“El consum de productes de temporada beneficia la salut dels xiquets i les xiquetes, ajuda a la conservació del territori i l'economia local”

El matí va continuar amb una dinàmica on van cuinar els productes que havien recol·lectat de l'horta, descobrint la diversitat de les seues olors i sabors, intercanviant tècniques culinàries i compartint experiències.

L'esdeveniment va seguir amb un espai de reflexió on poder analitzar la situació que viuen els menjadors escolars en l'actualitat i la situació laboral en la qual es troba el seu personal de cuina. Ací vam poder escoltar les diferents dificultats davant les quals s'enfronten dia a dia en el seu treball: els ràtios de personal en cuina, els temps dels xiquets i xiquetes per a menjar sempre molt reduïts, el pressupost per a la compra d'aliments que no és conforme amb les pujades de preu, poc marge de maniobra amb a vegades menús molt tancats, entre altres.

Igualment, també van compartir algunes sensacions de tot l'esforç que estan fent per introduir la temporalitat en els menús, com forçar-se a ser més creatius i creatives, sentir que no sols alimenten, sinó que també són educadors i educadores. Entre tot això, comparteixen que el menjador pot ser un espai transformador en molts aspectes i que necessita més valor dins de les hores lectives. Al cap i a la fi, és on els xiquets i les xiquetes assimilen el que és menjar saludable i adquireixen molts hàbits que els marcaran en el futur.

“El menjador pot ser un espai transformador; de salut, sostenibilitat i cultura alimentària del nostre territori. Per això cal escoltar i posar en valor la veu dels cuiners i cuineres”

Finalment, es va arribar a la conclusió de la necessitat de crear una xarxa de cuiners i cuineres amb la finalitat d'intercanviar coneixements i experiències i posar en valor el treball del personal de cuina per a facilitar el camí cap a uns menjadors més saludables, sostenibles i justos. Els cuineres i cuineres tenen un paper clau si es vol apostar per una alimentació basada en la temporada, en l'agricultura del nostre territori i en la sostenibilitat. És necessari escoltar la veu dels equips de cuina i habilitar unes condicions òptimes per a aconseguir aquesta transició. També reforçar els vincles entre les persones productores i l'equip de cuina, millorant la planificació horta cuina.

En 2024 es va acordar fer una II Trobada de cuiners i cuineres Horta-Cuina, amb l'objectiu de continuar reforçant els vincules entre cuiners i cuineres, gaudint del plaer de fer comboi i, sobretot, aprofundint en aquelles necessitats de millora que de forma conjunta enfronta el sector per a aconseguir una adaptació a uns menús basats en el producte fresc, de temporada, proximitat i ecològic.